Al enkel jaren duiken er planten op die giftige besjes produceren, zoals Bitterzoet en Kardinaalsmuts. Zogenaamde aanwaaiers. Maar ook binnen de aanplant die we gekozen hebben, zijn er momenten dat je beter niet van de bessen kunt eten. Neem de Vlier of de aardappel. De onrijpe bessen van de Vlier zijn giftig, evenals de bessen van de aardappelplant. Later in het jaar kan je van de Vlier juist weer heerlijke jam of sap maken...
Hoe gaan we daarmee om, was de vraag, die we ook aan onze community hebben voorgelegd.
Na lang heen en weer praten, zijn we tot de conclusie gekomen dat we met elkaar in een leerproces zitten, waarbij het juist heel nuttig is om te leren wat wel en niet eetbaar is, zowel voor de volwassenen, maar zeker ook voor kinderen die de Waalgaard bezoeken.
De aanwaaiers zijn veelal inheemse planten, die een belangrijke rol vervullen in het eco-systeem. Zouden we die weghalen, dan raken we bijvoorbeeld nuttige bestuivers kwijt, terwijl we ons juist inspannen om de biodiversiteit te stimuleren. We hebben daarom besloten om de planten te laten staan en de oogstgenoten te waarschuwen en te leren over het wel of niet eetbaar zijn van planten.
De uitgangspunten voor oogstgenoten zijn daarom geworden:
- Oogst alleen van de planten die op de webpagina ‘deze week te oogsten’ staan.
- Van andere (wilde) soorten mag je -op eigen risico- oogsten als je zeker weet dat ze eetbaar zijn.
Om iedereen wegwijs te maken, staan er in de Waalgaard rode vlaggetjes met tekst en uitleg bij planten die giftig zijn. Maar let op: niet bij ieder exemplaar kunnen we een vlaggetje zetten. Blijf dus zelf alert op wat je doet!
Comments