top of page
Foto van schrijverjokefeenstra

Breedband op de Waalgaard










Niet alleen de mensen zijn druk aan het werk op de Waalgaard, de insecten doen ook hun uiterste best. Deze wilde bij is gesignaleerd door fotografe Judith Linders, ze schrijft daarover:

De achterste bij op de foto van de distel is 99% zeker een breedbandgroefbij. Dat is mooi, een zeldzame wilde bij. Het Hommeltje is niet zo zeldzaam.

Ze fotografeert op diverse projecten in het land, over het thema biodiversiteit en gaat daar een publicatie over maken later in het jaar.


Heleen van Splunter duikt af en toe de Waalgaard in voor ander onderzoek: dit keer met Bert van Geffen over vogels. Hieronder haar verslag van haar laatste bezoek op 21 juni:


Wat vliegt er zoal in de Waalgaard rond qua vogels? Bert en ik hebben elkaar recentelijk ontmoet en hebben besloten om vier keer per jaar, elk seizoen een keer, ’s ochtends vroeg te gaan kijken wat we aan vogels kunnen ontdekken.

We willen hiervoor graag vier vaste data prikken. Omdat we elkaar nog maar net ontmoet hebben, zijn we dit keer wat laat voor het voorjaar en wat vroeg voor de zomer, maar goed het is een eerste verkenning.


We kijken naar wat voor sóórten vogels we zien. Aantallen is heel lastig; we geven wel aan van welke soort er veel waren, en van welke maar enkelen of één. Het grappigste moment van deze eerste keer was het moment dat we alletwee met onze verrekijker naar dezelfde struik keken. Na een tijdje gluren was mijn conclusie: een zwartkopje en die van Bert: een jonge roodborst. Ai, daar zit nogal wat verschil tussen….Uiteindelijk leek het erop dat we naar twee verschillende vogels hebben gekeken. Tenminste, dat móet wel, besluiten we, anders is het wel erg met onze vogelkennis.


Van 5.30 tot 7.00 lopen we rond. De beste plek om vogels te kunnen spotten blijkt de open plek van de moestuin te zijn.

Op meerdere plekken in de boomgaard zitten vinken. Hun gezang klinkt eigenlijk overal in de gaard, je hoort ze vaak. Boven onze hoofden zeilen gierzwaluwen in behoorlijke groepjes rond. Ook merels laten zich geregeld zien en horen. Vooral aan de randen, zowel in de bomen als op de grond.

We horen de tjiftjaf, één of twee? Dat kunnen we niet goed onderscheiden. Een houtduif, een paar boerenzwaluwen, een heggenmus, het winterkoninkje, huismus. Zwartkopjes zingen vooral in de bomen rondom de boomgaard die aan de randen en in de tuinen van de buren staan.

Er zijn wat zwarte kraaien en we zien een mannetje en vrouwtje kneu; het mannetje met zijn mooie rode borst en vlek op de kop. Van de putters zien we de volwassenen en een paar jongen. De jongen hebben wel al een felgele vlek in hun vleugels maar het rood van de volwassenen ontbreekt nog.

Tja, en dan dus die jonge roodborst die Bert duidelijk zag, terwijl ik alleen een zwartkop kon ontdekken ;)


Dat is onze eerste ‘vangst’. Het weer is goed. De zon kwam op om 5.17 en de zachte wind komt uit het Zuid Oosten, zo’n 6 km per uur. Het is droog en zonnig, temperatuur zo rond de 10 graden.


Behalve de vogels zie ik later in mijn ééntje nog wat leuke dingen: De houtsnippers op de grond bij de bomen en planten lijkt aantrekkelijk voor bepaalde insecten. Zo vliegt er een steenhommel die tussen de snippers verdwijnt.

Vlakbij de ingang op de Scharsestraat zweven vier felblauwe watersnuffels; een soort waterjuffer (libel) en van de vlinders warrelen er een paar dagpauwogen, atalanta’s en een bruin zandoogje rond.

Vlak voordat ik vertrek laat Frank me op zijn telefoon twee torren zien die hij pas ontdekt heeft:

Op een distel een fraaie schijnbok en op een perenboom een muisgrijze kniptor.


Zo, dit was wat vlieg- en kruipnieuws. Als jullie iets leuks of vreemds opmerken rondom insecten, vogels, planten of andersoortigen, behalve de mens, hoor ik dat graag.



282 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page