Vandaag hadden we ecoloog Constant Swinkels, promovendus aan de Radboud Universiteit op bezoek over het meten van de insectenpopulaties op de Waalgaard.
We kregen een privé-college over het belang van dijken voor de ontwikkeling van de biodiversiteit – Constant noemt dijken in Nederland snelwegen voor insecten. Omdat de Waalgaard naast een dijk gesitueerd is, spitsten we onze oren. Dijken worden steeds vaker bekleed met kruiden in plaats van gras, waardoor het een rijk leefgebied wordt voor vele levensvormen. Omdat een dijk opgaande zijden heeft, is met name de relatief warme zuidzijde een prachtige kraamkamer voor insecten in het overigens platte nederlandse land.
De ecoloog vertelde verder over het belang van inheemse soorten bloemen voor specifieke bijen en insectensoorten en de over keuzes die je beter maar kunt maken in je onderzoek naar de ontwikkeling van biodiversiteit. Meer is niet altijd beter.
Zowel Tom als Heleen, leden van ons biodiversiteits-team, hadden het bezoek goed voorbereid en vuurden allerlei vragen op hem af. Hoe tel je nu eigenlijk insecten, kies je voor bestuivers of juist grondkruipers en hoe voorkom je een overload aan data? Welke instrumenten heb je nodig en hoe vaak onderzoek je naar populaties.
Al met al was het een welbesteed uur met een enthousiaste, aanstekelijke fan van planten en insecten. Het verslag van Heleen volgt binnenkort.
Comments